Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

6 начина да подобрим Здравето на Сърцето с помощта на Аюрведа

6 начина да подобрим Здравето на Сърцето с помощта на Аюрведа

1.Балансиране на Дошите
Според Аюрведа, тялото е съставено от три основни енергии или "доши" - Вата, Пита и Кафа. За да поддържаме сърцето здраво, е важно да балансираме тези енергии. Дисбалансът на Пита доша, например, може да доведе до възпаления и високо кръвно налягане, докато дисбалансът на Кафа може да предизвика застой и натрупване на токсини. Балансирането на дошите може да се постигне чрез диета, упражнения и подходящ начин на живот.

2. Хранене за Здраво Сърце
Аюрведа препоръчва да се консумират храни, които поддържат сърдечното здраве и балансират дошите. Полезни храни включват зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, леща и бобови култури. Подправки като куркума, джинджифил и канела са известни със своите противовъзпалителни свойства и ползи за сърдечното здраве. Избягвайте преработени храни, мазни и сладки изделия, които могат да увеличат нивата на холестерол и да доведат до сърдечни заболявания.

3. Физическа Активност и Йога
Редовната физическа активност е от ключово значение за поддържане на здраво сърце. Аюрведа препоръчва практикуването на йога и дихателни упражнения (пранаяма) като ефективен начин за укрепване на сърцето и намаляване на стреса. Специално се препоръчват йога пози като Сурия Намаскар (Поздрав към Слънцето), Пашчимоттанасана и Врикшасана (Позата дърво) за подобряване на кръвообращението и сърдечната функция.

4. Билки и Аюрведически Добавки
Някои билки са особено полезни за сърдечното здраве според Аюрведа. Арджуна (Terminalia arjuna) е една от най-препоръчваните билки за укрепване на сърцето и подобряване на кръвообращението. Тя има антиоксидантни и кардиозащитни свойства. Други полезни билки включват ашваганда, която намалява стреса и тревожността, и гугул, който подпомага здравословното ниво на холестерола.

5. Практики за Намаляване на Стреса
Стресът е основен фактор за много сърдечни заболявания. Аюрведа предлага различни техники за управление на стреса, като медитация, дихателни упражнения и използването на адаптогенни билки като брами и ашваганда. Редовната практика на тези техники може да помогне за намаляване на нивата на кортизола и подобряване на цялостното здраве на сърцето.

6. Поддържане на Емоционално Здраве
В Аюрведа сърцето се счита не само за физически орган, но и за център на емоциите. Поддържането на позитивно емоционално състояние е от съществено значение за здравето на сърцето. Практики като благодарност, позитивно мислене и култивиране на радост и мир са важни за поддържане на сърдечното здраве.

Заключение
Аюрведа предлага цялостен подход към поддържането на сърдечното здраве, включващ балансирана диета, физическа активност, билкови добавки и техники за управление на стреса. Тези практики могат да помогнат за укрепване на сърцето и поддържане на цялостното здраве и благополучие. За специфични здравословни състояния винаги се консултирайте с аюрведически лекар или здравен специалист.

 

Хранителни добавки, подходящи за здраво сърце:

  1. Абана
  2. Арджуна ПЛЮС
  3. Арджуна Махариши Аюрведа
  4. Питта баланс
  5. Кафа баланс
  6. Ашваганда
  7. Гугул

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари