Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

10 начина да се преборим с алергиите с Аюрведа

10 начина да се преборим с алергиите с Аюрведа

Какво всъщност са алергиите? Защо ги имаме в някои моменти от живота си, а в други не? Защо един човек може радостно да се играе с кучето си часове наред, докато други не могат да се приближат на 200 метра от кученце без да развият свръхчувствителни очи и пристъп на кихане и кашлица?

Три вида алергии могат да предизвикат тези неприятни реакции: хранителни, въздушни и контактни алергии. Във всеки случай тялото разпознава нещо, което обикновено не е вредно като вредно. Имунната система усилва дейността си, за да се опита да елиминира този изкуствен патоген.

Някои основни причини за алергиите според Аюрведа са генетиката, слаб агни (храносмилателен огън), моментното състояние на дошите в конкретния момент(дисбаланс),присъствието на ама (неправилно или лошо усвоена храна, която се превръща в токсини и влияе на процесите в организма).

Ето 10 аюрведични подхода, които могат да помогнат да се намалят и дори спрат алергиите в зародиш:

1. Използвайте джала нети (нети каничка за почистване на носа) всеки ден или два пъти на ден с физиологичен разтвор, за да намалите ефекта на увеличената кафа доша в тялото (енергията на елементите Земя и Вода в синусите. За повече информация виж статията за Трите доши в Аюрведа). Това спомага за отстраняване на алергените, които може да се залепят по мембраните на слизните обвивки.

2. Практикувайте Нася: Капнете малко Масло Насяс (сусамово масло с добавка от евкалипт и камфор) във всяка ноздра около час след използването на нети каничка.

3. Вземете аюрведичния билкова комбинация трикату (смес от черен пипер, дълъг пипер и джинджифил), преди хранене, за да стимулирате агни (храносмилателния огън).

4. Избягвайте студени, тежки храни и напитки, включително млечни продукти, пшеница, месо, захар, обработени храни, охладени напитки, тъй като те могат да забавят храносмилането и да потушат храносмилателния огън, който е от изключително значение за баланса на трите доши в Аюрведа.

5. Въведете хранене, намаляващо Кафа доша: Яжте топли, леки, естествени, сготвени храни, които са лесни за храносмилане. Фокусирайте се върху свежи, органични зеленчуци и плодове. Гответе зеленчуците с малко масло, гхи или маслиново масло.

6. Използвайте подправки като джинджифил, канела, черен пипер, куркума, кимион и чили в ежедневното си готвене.

7. Насладете се на чай от джинджифил през целия ден, тъй като той стимулира храносмилането.

8. Вземете Трифала през нощта, за да помогнете на тялото да се освободи от излишните токсини, които могат да забавят храносмилането. Аюрведичното трио Трифала, извлечено от плодовете  Амалаки, Харитаки и Бибитаки, пречиства и укрепва вашата храносмилателна система.

9. Ежедневно правете дихателни практики (пранаяма) като Алтернативно йога дишане, Уджай пранаяма, Бхастрика или Капалбхати. 

10. Правете ежедневно упражнения в продължение на 30 минути, за да стимулирате храносмилателния огън и да намалите ама (токсините). Това може да бъде разходка в парка, клас по йога, клас по танци и т.н. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари