Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Какво е Шанкпушпи?

Какво е Шанкпушпи?

Зад интересното име на аюрведичната билка  Шанкпушпи,  се крият няколко ботанически вида -  Convolvulus pluricaulis, Evolvulus alsinoidesе  и др, и представляват многогодишни растения, произхождащи от Индия, далечни братовчеди на така познатото ни грамофонче или поветица. Шанкпушпи  на санскрит означава „растение, чиито цветове са с форма на раковина“. Раковината или Шанкха е един от свещените инструменти на Бог Шива, често използван в ритуално отдаване на почит  и има безброй ползи за здравето. Шанкпушпи представлява  мощен мозъчен тоник, който активно работи за подобряване на интелигентността и функционирането на паметта. Също така помага за по-добра концентрация и способност за учене. Има благоприятен ефект  при умствена умора, безсъние, стрес, безпокойство, депресия и др.
 
Билката е изключително полезна и се използва от корена до върховете заради широката гама от терапевтични ползи - съдържа смоли, биоактивни вещества като алколоиди, таноиди и феноли, витамин С и минерални вещества, които стимулират мозъчната дейност и намаляват психичната умора. Етаноловият екстракт от растението намалява общия серумен холестерол, триглицеридите, фосфолипидите и неестерифицираните мастни киселини. 
 
Шанкапушпи е използвано в Аюрведа, заради множеството си свойства, включително Medhya (усилвател на паметта),  Deepana (усилва стомашния огън), Pachana (помага при храносмилането), Rochana (стимулира апетита), Kusthahara (облекчава кожни заболявания), Shothahara (намалява възпалението), Hridaya (облекчава сърдечни проблеми), Jantujit (облекчава от глисти) 
 

Какъв е ефектът на Шанкпушпи върху дошите?
Шанкпушпи успокоява трите доши Питта, Вата и Кафа, но действа най-добре на  Вата и Питта. 

Ползи за здравето от Шанкпушпи?
 • Подобрява когнитивното функциониранеШанкпушпи е традиционно средство за подобряване на функционирането на мозъка. Мощните антиоксиданти и флавоноиди, присъстващи в него, подобряват капацитета на паметта, фокуса, концентрацията, спокойствието, бдителността на човек. Хората, приемащи шанкпушпи като мозъчен тоник и стимулатор имат подобрена памет и когнитивни способности за разсъждение, решаване на проблеми и други. Невропротективните елементи в растението предотвратяват загубата на памет и облекчават напрежението от мозъка.
 • Намалява умствената умора:  Психическата умора е състояние на прекомерна и продължителна когнитивна дейност. Най-често възниква поради прекомерна работа с компютър, гледане на телевизия с часове, дейности за учене или запаметяване и т.н. и кара човек да губи концентрация и да се чувства летаргичен.Шанкпушпи съдейства за подсилване на работния капацитет на мозъка и намаляване на загубата на концентрация. 
 • Шанкпушпи има антистресови, антидепресивни и успокояващи свойства, които са изключително полезни за съдействие при различни видове  проблеми като депресия, деменция, безпокойство и т.н. Той балансира мозъчните химикали, т.е. невротрансмитери и повишава секрецията на допамин, който от своя страна поддържа нивото на серотонин под контрол и помага за намаляване на различни симптоми на тревожност, включително безпокойство, студени ръце и крака, и помага за отпускане на ума и тялото. 
 • Подобрява сърдечната функция: Укрепва сърдечните мускули и предотвратява натрупването на липиди в кръвоносните съдове. Биоактивните съставки като етаноловия екстракт намаляват нивата на неестерифицираните мастни киселини, т.е. NEFA, и по този начин намаляват риска от инфаркти, сърдечни блокове, кръвни съсиреци и др. Той също така играе ключова роля за понижаване на нивата на холестерола в кръвта.
 • Стимулира храносмиланетоСмята се, че  тази традиционна билка е изключително полезна за подобряване на храносмилането. Стимулира секрецията на храносмилателни сокове, като по този начин увеличава усвояването на основните хранителни вещества и подобрява храносмилането. Освен това предотвратява задържането на течности и съдейства за облекчаване на коремна болка, подуване на корема, улцерозен колит и синдром на раздразнените черва.
 • Облекчава хронично главоболиеШанкпушпи има голямо значение за облекчение на хронично главоболие, напрежение и т.н. Обикновено главоболието възниква поради прекомерно натоварване, стрес, тревожност и т.н. Билката успокоява раздразнените нерви, успокоява мозъка и подобрява функцията на нервите
 • Съдейства при безсъниеШанкпушпи помага за намаляване на нивата на кортизола, който е хормон на стреса и по този начин  подобрява качеството и  продължителността на съня. 
 • При инфекции: Няколко проучвания показват, че Шанкпушпи има мощни антибактериални свойства. Биоактивните съединения, присъстващи в тази традиционна билка, не само предотвратяват заразяването с глисти, но също така лекуват и рани. 
 • Шанкпушпи за хипертонияАктивните компоненти  го правят подходящо средство за хора, страдащи от високо кръвно налягане или хипертония. Той предотвратява втвърдяването на артериите, т.е. атеросклерозата, като по този начин намалява инсултите и предотвратява сърдечните заболявания. 

В кои наши продукти можете да откриете?

 

В кои наши продукти можете да откриете?
 1. Абана
 2. Ментат
 3. Сумента
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари