Количка
Количка
Количката е празна.
Вижте всички статии

Пита доша: същност и балансиране

Пита доша: същност и балансиране

В аюрведа, Пита (Питта) е един от трите основни енергийни принципа, наречени "доши". Другите две са Вата (Vata) и Капха (Kapha). Трите доши представляват различна комбинации от петте елемента - етер, въздух, огън, вода и земя.

Пита се счита за енергия, която контролира метаболизма, терморегулацията, смилането на храни, мисли и идеи и други трансформационни процеси в организма. Този принцип е асоцииран с огъня и водата и се свързва с топлите, остри, леки и маслени характеристики. Локализира се главно в стомаха, тънкото черво, черния дроб и др.

Когато пита е в баланс, тялото функционира оптимално. Но ако пита се дисбалансира, може да доведе до проблеми като раздразнение, възпаление, прекомерна топлина и други неравновесия в организма. В аюрведа се предлагат различни препоръки за поддържане на баланса на пита, включително подходяща диета, лечение с билки, йога и други практики.

Пита енергията в аюрведа се характеризира с определени свойства, които се изразяват в тялото и ума. Ето основните свойства на пита:

 • Топла: Пита има топло качество и е свързана с огъня. Това се отнася както до тялото, така и до ума. Когато пита е в баланс, топлината й допринася за поддържане на телесната температура и за улесняване на процесите на термогенеза.
 • Остра: Острото качество е характерно за пита. Това се отразява в острия вкус, който представлява предимно хранителните предпочитания, съответстващи на пита.
 • Лека: Пита е лека и подвижна. Тя е свързана с въздушния и огнен елемент и обикновено се свързва с характеристики като подвижност, бързина и лекота.
 • Маслена: Тежестта на пита е свързана с маслото и мазнините. Когато пита е в излишък, може да създаде прекомерна масленост или мазнини в тялото.
 • Влажна: Влажността в тялото и тъканите се контролира от пита. Дисбаланс може да доведе до прекомерна влажност или изразена съкратена влага.
 • Кисела: Киселинността е характерен вкус за пита. Този вкус поддържа нормалната дейност на стомаха и храносмилателната система.
 • Проникваща: Пита притежава качеството на проникване, което може да бъде изразено в прецизността и детайлите, които обича, както и в острия ум.

Когато пита е в баланс, тя спомага за доброто функциониране на организма и ума. Все пак, прекомерен доминантен десбаланс на пита може да доведе до различни проблеми и затруднения. Балансирането на пита често се стреми към поддържане на хармония между тези разнообразни свойства в тялото и ума.

За балансиране на пита енергията в аюрведа, се предлагат различни практики, включително следните:

 • Диета: Придържайте се към хранителни продукти, които успокояват пита. Тези включват сладки, горчиви и астри, студени и хидратиращи храни. Избягвайте преяждането и предпочитайте леки, лесно усвояваеми ястия.
 • Хидратация: Пийте достатъчно вода, особено пречистена и студена. Избягвайте топли и газирани напитки.
 • Режим на хранене: Спазвайте редовен режим на хранене и избягвайте да ядете преди лягане. Основният прием на храна трябва да бъде по време на пита часовете през деня, когато енергията на този доша е най-активна.
 • Избягване на остри подправки: Ограничете консумацията на остри подправки и горчиви храни.
 • Релаксация: Практики като йога, медитация и дълбоко дишане могат да помогнат да се намали стресът и напрежението, които могат да доведат до дисбаланс на пита.
 • Физическа активност: Умерено физическо упражнение е полезно за балансиране на енергията на пита. Избягвайте прекомерни усилия и избягвайте тренировки в горещи условия.
 • Отдих и сън: Осигурете си достатъчно време за отдих и качествен сън. Отпускането и възстановяването са важни за балансирането на пита.
 • Аюрведични билки и суплементи: Някои аюрведични билки и суплементи също могат да бъдат използвани за подпомагане на баланса на пита, като например амалаки, корен от сладник и други.

Експертите по аюрведа често препоръчват индивидуален подход, където се взима предвид конституцията на човека (пракрити), сезонът, климатът и други фактори. Преди да започнете нов режим или добавка, винаги е добре да се консултирате с квалифициран аюрведичен специалист.

Разгледайте и следните хранителни добавки: 

 1. Пита Баланс, Махариши Аюрведа

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари